Feel So Pure, de schoonheidssalon
waar uitsluitend met pure en natuurlijke
producten wordt gewerkt.

header header header header header header header header header header header header header header

Nieuws » Basiskennis en informatie over de huid.

 

Hoe belangrijk is onze huid?

 
De huid beschermt ons tegen de dagelijkse invloeden van buiten af zoals lucht verontreiniging, uitlaatgassen, micro-organismen, stralingen, koude en warmte. Deze bescherming is een van de belangrijkste functies van de huid, maar de huid doet echter nog veel meer dan dat alleen. Onze huid houdt ook onze lichaamstemperatuur op peil, regelt de algemene vochthuishouding in het lichaam en vervult belangrijke metabolische functies, o.a bij de omzetting van zonlicht naar vitamine D.  Ook zorgt de huid door middel van transpiratie dat we afvalstoffen (toxines) kwijtraken en dankzij de zenuwen in onze huid kunnen we voelen, waarnemen en aanraken. En ook niet onbelangrijk, aan de huid kun je ook vaak zien hoe iemand in zijn vel zit, als je gelukkig en energiek bent dan zal je huid er vitaler en egaler uitzien dan wanneer je je moe een futloos voelt dit weerspiegeld zich in je huid.

 

             Opbouw van de huid

Opbouw van de huid informatie

De huid is opgebouwd uit drie lagen:

 

 • Het zichtbare deel, de epidermis of opperhuid.

De opperhuid is het dunne bovenste laagje en vormt de grens tussen ons lichaam en de buitenwereld. In deze laag worden voortdurend nieuwe huidcellen aangemaakt dit zijn de hoorncellen, de nieuwe hoorncellen duwen de oude naar boven en daar vormen ze een laagje dode hoorncellen. Dit is de huid zoals je hem ziet. Daar waar veel wrijving is wordt de hoornlaag dikker bv de voetzolen, handpalmen en de ellebogen. Het zichtbare deel van de huid bestaat dus uit dode hoorncellen, talg  en een lichaamseigen zure stof dit alles bij elkaar zorgt voor een zuurmantel die de huid beschermt tegen schadelijke micro-organismen, allergieën, irritatie en uitdroging.

 • Direct daaronder, de dermis of lederhuid.

Direct onder de opperhuid ligt de lederhuid dit deel van de huid is dikker en bevat onder meer de zenuwbanen en sensoren (temperatuur, pijn en tast), de bloedvaatjes (temperatuur regelen) de zweetklieren, talgklieren en haarwortels. Het is een stevige laag bindweefsel die door collageen- en elastinevezels elastisch en soepel blijft. De lederhuid vernieuwt zich niet, daardoor wordt de elasticiteit op den duur minder( veroudering en veel zonlicht UVA).

 • De onderste en diepste huidlaag, de hypodermis of onderhuids bindweefsel.

De derde en diepste huidlaag is het onderhuidse bindweefsel. In deze laag worden vooral vetstoffen en vocht opgeslagen en fungeert als schokdemper en isolatielaag voor de organen en weefsels die eronder liggen. In het bindweefsel kan veel of weinig vet zitten, vrouwen hebben vaak wat meer vet dan mannen, dit is een van de redenen dat vrouwen rondere vormen hebben dan mannen.

 

Wist je dat

 

 • De huid van een pas geboren baby 0.4mm dik is, dit is 5 maal dunner dan de huid van een volwassene.  Tijdens het groeien neemt de huid in dikte en stevigheid toe, de huid van een volwassen persoon is gemiddeld 2mm dik.
 • De huid zichzelf vernieuwt, dit gemiddeld 28 tot 30 dagen duurt, dat na ongeveer je dertigste levensjaar dit proces vertraagt en de cel vernieuwing er 50 tot 60 dagen over doet (hoe beter wij ons lichaam voeden, hoe beter deze cel vernieuwing blijft doorgaan).
 • De dikte van onze opperhuid verschilt per lichaamsdeel, de huid van het gezicht is ongeveer 0,1mm dik maar onder de voeten gemiddeld 4mm.
 • De huid het grootste orgaan van ons lichaam is, gemiddeld 2m² groot is en ongeveer 16% van ons totale gewicht in beslag neemt.
 • Onze huid een zelf herstellend vermogen heeft, wondjes en schrammen genezen binnen enkele dagen.
 • Je huid een belangrijke functie heeft tegen het beschermen van bacteriële infecties.
 • Dat er ongeveer per vierkante centimeter 8 miljoen bacteriën leven.
 • Dat een mens gemiddeld ongeveer 30.000 dode huidcellen per minuut verliest, dat dit neerkomt op een halve kilo per jaar.
 • Dat de stof in huis ongeveer uit 50% dode huidcellen bestaat.
 • Vitamine D onder andere door de zon in onze huid wordt aangemaakt (UVB), 15 min per dag is voldoende voor de dagelijks hoeveelheid.
 • UVB de huid kan verbranden en hoe vaker je verbrandt des te meer kans je loopt op huidkanker.
 • Vitamines en mineralen belangrijk zijn voor een gezonde huid.
 • Dat het eten van wortels je huid helpt te beschermen tegen de zon.

                 

    Welk soort huidtype heb ik?

 

Huid types informatie

Droge huid

Doordat je huidcellen niet genoeg talg afscheiden kan je huid droog en strak aanvoelen, de poriën zijn niet of nauwelijks zichtbaar, de huid heeft een fijne structuur en onzuiverheden zijn zeldzaam.  De droge huid kan wat schilferig zijn en een doffe teint hebben. Ook is de droge huid gevoeliger voor de zon, koude temperaturen en wind.

De verzorging van de droge huid is vooral gericht op het hydrateren en het herstellen van de natuurlijke barrière van de huid, dit is belangrijke om vochtverlies tegen te gaan, de kans op lijntjes of rimpels is groter bij de droge huid.

Normale huid

De normale huid voelt goed aan, is soepel, heeft geen vette of droge delen en de poriën zijn klein. De normale huid is goed in balans en heeft een normale talg productie.

De verzorging van de normale huid is erop gericht om de huid in goede conditie te houden, dus goed hydrateren met lichte producten.

Gecombineerde huid

Bij de gecombineerde huid zijn vaak de delen op de T-zone wat vetter(voorhoofd, neus en kin). De overige delen van de huid zijn meestal normaal tot droog, op de vettere gedeeltes zijn de poriën goed zichtbaar en kun je last hebben van verstoppingen of mee-eters.

De gecombineerde huid heeft verschillende producten nodig om de huid in balans te brengen, de huid moet goed gereinigd worden om onzuiverheden te voorkomen. Deze huid is meestal soepeler waardoor rimpels minder snel zichtbaar worden.

Vette Huid

De vette onzuivere huid is vaak wat dikker van structuur en glimt meer, dit komt doordat er te veel talg wordt aangemaakt en dit als een dun laagje op je huid ligt. Op de vettere gedeeltes van de huid zijn meestal de poriën goed zichtbaar en heb je meer last van verstoppingen en mee-eters.

De vette huid is gebaat bij een goed reiniging waarbij het overtollige talg wordt verwijdert, gebruik geen producten die de huid uitdrogen dit zorgt meestal voor een averechts effect (de huid gaat nog meer talg aanmaken).

 

7 oorzaken die je huid sneller laten verouderen!

 

waardoor je huid verouderd

 

De zon: door blootstelling aan de zon droogt uw huid uit, verdikt de opperhuidlaag van uw huid en wordt het cel vernieuwingsproces vertraagt, dit leidt tot fijne lijntjes en rimpels en een ongelijkmatige teint. Om deze schade zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken als u uw huid blootstelt aan de zon, uiteraard met een voldoende hoge factor!

Roken: door het roken van sigaretten berooft u uw huid van voedingsstoffen en zuurstof, uw huid zal er dof en futloos uitzien.  Door het roken worden er vrije radicalen gevormd en die verzwakken de aanmaak van collageen en elastine waardoor het verouderingsproces wordt versneld. Klik hier voor producten voor de vermoeide en doffe huid.

Stress & Slaap te kort: zorg dat je voldoende slaap krijgt om je huid de tijd te geven om te herstellen, te veel stress en gebrek aan slaap kan er voor zorgen dat uw huid onrustig wordt. Uw huid zal er dof en futloos uitzien ook kunt u acne krijgen of juist een droge huid. Het gebruik van een nachtcrème zal uw huid helpen om te laten herstellen.

Vervuiling: door de vervuilde stoffen in de lucht kan uw huid beschadigen, de vrije radicalen kunnen de structuur van de huid aantasten en uw poriën verstoppen. Dit kan leiden tot rimpels, verlies van elasticiteit en een droge  snel geïrriteerde huid. Citadine Citylife van Phytomer reset de huid naar het moment van voor de vervuiling.

Gezichtsuitdrukkingen: wist u dat de gemiddelde persoon ongeveer 15.000 gezichtsuitdrukkingen kan maken? Door dat we lachen, praten, fronsen enz. bewegen we constant onze gezichtsspieren deze zullen uiteindelijk verslappen, waardoor we na verloop van tijd lijntjes en rimpels zullen krijgen. Om uw huid zolang mogelijk jeugdig te houden is het verstandig om een dagcrème te gebruiken.

 Dagelijks Dieet: we weten dat fastfood, suiker en lege calorieën niet goed zijn voor onze gezondheid ook is dit niet goed voor onze huid. Hoe gezonder en voedzamer we eten hoe gezonder je huid zal zijn, ook is het belangrijk om voldoende water te drinken.

Slaaphouding: door je slaaphouding kan je ook lijntjes en rimpels krijgen, dit is natuurlijk iets wat lastig is te voorkomen. Wat je wel kunt doen is proberen om zoveel mogelijk op je rug te slapen.  Ook kun je door op je zij te slapen verticale decolleté rimpels krijgen dit komt door het gewicht van de boven liggende borst. Om je decolleté zolang mogelijk glad te houden is het goed om regelmatig te scrubben, borstspier oefeningen te doen en een decolleté crème te gebruiken.

Phytomer Producten Huid informatie

 

 

 

 

27 juni 2018 om 16:19 uur

« Terug naar nieuwsoverzicht

Social Media

Volg ons via:privacyverklaring | disclaimer | realisatie: flikweert-it.nl